top of page
cartell El silenci dels telers_20_01_202

Premi Jaume Damians 2022.

Espectadors del Teatre del Mar.

Premi de Cultura a la Innovació 2020.

Consell Comarcal del Berguedà.

Propera actuació:

8 de març 2025

Teatre La Massa

Vilassar de Mar

 

Sinopsi

La Pilar i la Carme van viure i treballar tota la vida en una de les colònies tèxtils que van florir, a finals del segle XIX, a les ribes dels nostres rius. Tot i que les colònies van anar tancant a partir de la dècada dels 80 del segle passat, la Pilar i la Carme, d’alguna manera, encara són allà. Amb elles, reviurem el dia a dia d’aquesta mena de món en miniatura, tot resseguint els més de cent anys d’història que van transcórrer mentre encara funcionaven.

 

Veurem passar la “Història” en majúscula mentre ens ocupem de les “petites històries” sovint oblidades o menystingudes, tot i que són imprescindibles per entendre realment una època.

 

La Pilar i la Carme donaran veu, doncs, a les “petites històries” de les diferents generacions de dones que van ser el motor de les fàbriques i també de la vida a les colònies.

 

 

FITXA ARTÍSTICA

Idea original: Maria Casellas

Direcció: Ferran Utzet

Dramatúrgia: Anna Maria Ricart i Codina

Actrius: Maria Casellas i Andrea Portella

Escenografia: Martí Doy

Espai sonor: Guillem Rodríguez

Tècnic en gira: David Muñoz

Regidoria: Maria Serra

Producció executiva i comunicació: Maria Casellas i EMERGÈNcies

Disseny gràfic i fotografies: Clàudia Portús

Teaser: Ivó Oliveras

Agraïments:
Pilar Artigas, Jordi Basora, Josep Caselles, Esther Freixa, Rosa Serra, Jaume Viñas, La perla 29, Museu de la colònia Vidal de Puig- reig, Fàbrica de Cal metre de Gironella. I a l’Andreu, l’Adrià, la Basilisa, la Dolors, la Francisca, la Pilar i la Montse.

 

Durada: 75 minuts

El silenci dels telers es va estrenar al teatre Kursaal de Manresa el juliol del 2020 i ha fet dues temporades al Maldà de Barcelona. Des d'aleshores, hem fet més de 100 funcions per diferents poblacions. Al nostre dossier trobareu més informació sobre la companyia i els teatres on hem estat.

Sobre el procés de creació

El silenci dels telers es basa en el testimoni de dones de diferents generacions que van viure i treballar a les colònies tèxtils. A partir d’entrevistes que vam realitzar i del treball que l’Assumpta Montellà havia recopilat en el seu llibre, vam construir aquesta obra de teatre, que transcorre al llarg del segle XX i on el protagonisme recau en aquelles de les quals mai no parlem, però que sense elles no seríem on som.

 

Paral·lelament a l’obra de teatre, es pot veure l’exposició El silenci dels telers, més enllà de les màquines, una mostra de continguts sobre el procés de creació. Amb fotografies de Clàudia Portús i de col·laboradors que ens han cedit material, hem documentat gràficament aquest procés per mostrar-lo en una exposició que s’ha pogut veure als vestíbuls dels teatres on hem actuat.

cultura_bn_h3.gif
logo-ajuntament-gironellaBLANC_edited.pn
Logo_LivenLogoG.PNG
kinetic_Fnegre_edited.png
Si us va agradar l'obra, ara la podreu tornar a escoltar.  La teniu disponible en format pòdcast en diferents plataformes.  Premeu aquest enllaç per accedir a Spotify.  Si en voleu més informació, aquí.


 
bottom of page