MARIA CASELLAS
Premi Jaume Damians 2022.
Espectadors del Teatre del Mar.
Premi de Cultura a la Innovació 2020.
Consell Comarcal del Berguedà.
Properes actuacions:
17 de gener 2025
Espai Polivalent
Lliçà de Vall
8 de març 2025
Teatre La Massa
Vilassar de Mar
21 de març 2025
Teatre de la Vila
Palau-solità i Plegamans
Sinopsi
La Pilar i la Carme van viure i treballar tota la vida en una de les colònies tèxtils que van florir, a finals del segle XIX, a les ribes dels nostres rius. Tot i que les colònies van anar tancant a partir de la dècada dels 80 del segle passat, la Pilar i la Carme, d’alguna manera, encara són allà. Amb elles, reviurem el dia a dia d’aquesta mena de món en miniatura, tot resseguint els més de cent anys d’història que van transcórrer mentre encara funcionaven.
Veurem passar la “Història” en majúscula mentre ens ocupem de les “petites històries” sovint oblidades o menystingudes, tot i que són imprescindibles per entendre realment una època.
La Pilar i la Carme donaran veu, doncs, a les “petites històries” de les diferents generacions de dones que van ser el motor de les fàbriques i també de la vida a les colònies.
FITXA ARTÍSTICA
Idea original: Maria Casellas
Direcció: Ferran Utzet
Dramatúrgia: Anna Maria Ricart i Codina
Actrius: Maria Casellas i Andrea Portella
Escenografia: Martí Doy
Espai sonor: Guillem Rodríguez
Tècnic en gira: David Muñoz
Regidoria: Maria Serra
Producció executiva i comunicació: Maria Casellas i EMERGÈNcies
Disseny gràfic i fotografies: Clàudia Portús
Teaser: Ivó Oliveras
Agraïments:
Pilar Artigas, Jordi Basora, Josep Caselles, Esther Freixa, Rosa Serra, Jaume Viñas, La perla 29, Museu de la colònia Vidal de Puig- reig, Fàbrica de Cal metre de Gironella. I a l’Andreu, l’Adrià, la Basilisa, la Dolors, la Francisca, la Pilar i la Montse.
Durada: 75 minuts
Sobre el procés de creació
El silenci dels telers es basa en el testimoni de dones de diferents generacions que van viure i treballar a les colònies tèxtils. A partir d’entrevistes que vam realitzar i del treball que l’Assumpta Montellà havia recopilat en el seu llibre, vam construir aquesta obra de teatre, que transcorre al llarg del segle XX i on el protagonisme recau en aquelles de les quals mai no parlem, però que sense elles no seríem on som.
Paral·lelament a l’obra de teatre, es pot veure l’exposició El silenci dels telers, més enllà de les màquines, una mostra de continguts sobre el procés de creació. Amb fotografies de Clàudia Portús i de col·laboradors que ens han cedit material, hem documentat gràficament aquest procés per mostrar-lo en una exposició que s’ha pogut veure als vestíbuls dels teatres on hem actuat.